topcon 301130 tpa x30 challengercab f 20130501 001

Ja - GPS is ook iets voor u!

GPS wordt steeds belangrijker binnen de landbouw. Veel trekkers en landbouwvoertuigen zijn tegenwoordig uitgerust met een stuursysteem. Standaard ingebouwd of optioneel te monteren, zoals de instrumenten van Topcon. Een stuursysteem helpt bij het exact bepalen van de locatie en de route op de weg of op een akker. GPS werkt continu, bijna wereldwijd en is onder alle weersomstandigheden te gebruiken, dus ook in het donker.

 

Meer efficiëntie?

Door gebruik te maken van een Topcon GPS-systeem hoeft u minder te draaien op de kopakker. Dit komt omdat u eenvoudig een, of meerdere, werkgangen kunt overslaan. Hierdoor heeft u minder structuurbederf, tijdsverlies, en meer gebruikersgemak.

Omdat het GPS-correctie en geleidingssignaal 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar is kunt u op ieder moment van de dag aan het werk - voor het rijden wordt u niet meer beperkt door slecht-zicht omstandigheden als stof, mist of duisternis.

Kortom: met een GPS-systeem kunt u uw efficiëntie verhogen doordat u minder tijd kwijt bent aan de bewerking, minder over- of onderlap hebt en meer werkbare uren. Dit komt neer op kosten verlaging doordat er minder brandstof wordt verbruikt er minder slijtage optreedt en u minder middelen nodig hebt enerzijds en anderzijds een opbrengst verhoging door minder structuurbederf, nauwkeuriger planten en de mogelijkheid tot het exacter toedienen van middelen.

sneller draaien

constante kwaliteit

De voordelen

Door gebruik te maken van een GPS-stuursysteem zijn verschillende voordelen te behalen. Zo kunt u efficiënter uw percelen bewerken met minder over- of onderlap doordat de werkgangen exact op elkaar aansluiten omdat de tractor zelf stuurt en u kunt hierdoor ook uw focus volledig houden bij dat wat u aan het doen bent - uw perceel bewerken. U hoeft uw focus niet meer te richten op het recht rijden en netjes aansluiten - het Topcon systeem neemt dit volledig van u over!

Hoe werkt GPS?

Het GPS-systeem bestaat uit een groot aantal satellieten die rond de aarde draaien. Dit zijn er ca. 30 in het Amerikaanse NAVSTAR-systeem en ca. 23 in het Russiche Glonass-systeem. Deze satellieten draaien op een hoogte tussen de 19.100 en 20.200 kilometer en zenden continue een signaal uit naar elkaar en naar de aarde. De GPS-ontvanger op uw tractor of zelfrijder pikt dit signaal op en op basis van ten minste 5 satellieten is een exacte locatie te bepalen. Door gebruik te maken van meerdere satellieten is een hogere nauwkeurigheid te behalen, maar deze zal bij enkel GPS-signaal slechts beperkt zijn tot ca. 30 centimeter. Om een hogere nauwkeurigheid te behalen is een extra correctiesignaal van buitenaf nodig. Dit kan bijvoorbeeld met een OMNISTAR signaal of met een RTK-correctie. Deze correctie signalen zijn gebaseerd op grondstations die exact zijn ingemeten. Doordat er een computer aan is verbonden die weet wat de werkelijke en de gemeten positie van deze grondstations is, is het mogelijk om een afwijking te bepalen ten opzichte van het GPS-signaal. Deze afwijking wordt vervolgens via het GSM-netwerk of een radiomast doorgestuurd naar de RTK-module in uw GPS-systeem. Het GPS-systeem verwerkt deze correctie waarna uw maximale afwijking wordt gereduceerd naar 2 centimeter.

 

topnetlive hero b cropped